TORT OWOCOWY Z MASĄ WANILIOWĄ
Dzisiaj zaszalałam w kuchni nie dość, że gotowałam barszcz czerwony z uszkami, to zrobiłam owocowy, a na końcu upiekłam ciasto cytrynowe, ale zajęło mi to cały dzień. Teraz usiadłam i zamiast odpocząć, zabrałam się do mojego pierwszego posta na słodko. Od szkoły podstawowej kocham piec, nie zawsze mam czas, ale jak już go znajdę to mogę szaleć. Jednego roku na święta w dom rodzinnym jak zaczęłam piec, tak z każdej rzeczy, która mi zostawała robiłam coś nowego. Dobra koniec tych wspomnień.
Zapraszam na przepis, który oczywiście sama zmodyfikowałam ponieważ nie potrafię piec ściśle z przepisu. Jeszcze nigdy nie zrobiłam ciasta w stu procentach z przepisu.
Składniki biszkoptu czekoladowego:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń czekoladowy
Białka oddzielamy od żółtek , białka ubijamy na sztywno, dodajemy na przemian żółtka z cukrem nadal ubijamy aż nie cukier się całkiem rozbije. Do masy jajecznej dodajemy przesianą uprzednio mąkę na przemian z budyniem na końcu dodajemy proszek do pieczenia - oczywiście wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Blaszkę okrągłą o wielkość 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Oczywiście ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy się obiera.
Składnik biszkoptu waniliowego:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
Wszystkie składniki dodajemy tak samo jak przy biszkopcie czekoladowym tylko tyle że nie dodajemy budyniu.
Masa śmietankowa:
- 1 litr śmietany 30% do mas
- 2 serki mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z cytryny lub jak kto woli ekstrakt waniliowy
- 1 łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a dokładnie w połowie szklanki odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe składniki mieszamy razem i ubijamy do uzyskania sztywnej masy na końcu dodajemy żelatynę po trochu aby się masa nie zważyła.
Do dekoracji:
- granat
- maliny
- jeżyna
- czerwone porzeczki
- jabłka, które skrapiamy cytryna aby nie zrobiły się ciemne.
Biszkopt czekoladowy przecinamy na połowę, z obu biszkoptów ściągamy wierzch aby masa nie odchodziła od biszkoptu.
Na czekoladowy biszkopt kładziemy masę z owocami ja dałam jeżynę, kładziemy waniliowy biszkopt na niego kolejny raz masę, tym razem dałam pokrojone ptasie mleczko na koniec kładziemy czekoladowy biszkopt. A jak udekorować? Wykorzystałam tą samą masę wysmarowałam tort z każdej strony oczywiście wyrównałam i zaczęłam dekorować tort owocami. Jabłka pokroiłam na tak zwane księżyce. Oczywiście dekoracja to pomysł każdego z Nas.
Zachęcam do modyfikowania przepisów tym bardziej, że zawsze lepiej wychodzą.
SMACZNEGO!!!
Zapraszam na przepis, który oczywiście sama zmodyfikowałam ponieważ nie potrafię piec ściśle z przepisu. Jeszcze nigdy nie zrobiłam ciasta w stu procentach z przepisu.
Składniki biszkoptu czekoladowego:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń czekoladowy
Białka oddzielamy od żółtek , białka ubijamy na sztywno, dodajemy na przemian żółtka z cukrem nadal ubijamy aż nie cukier się całkiem rozbije. Do masy jajecznej dodajemy przesianą uprzednio mąkę na przemian z budyniem na końcu dodajemy proszek do pieczenia - oczywiście wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Blaszkę okrągłą o wielkość 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Oczywiście ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy się obiera.
Składnik biszkoptu waniliowego:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
Wszystkie składniki dodajemy tak samo jak przy biszkopcie czekoladowym tylko tyle że nie dodajemy budyniu.
Masa śmietankowa:
- 1 litr śmietany 30% do mas
- 2 serki mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z cytryny lub jak kto woli ekstrakt waniliowy
- 1 łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a dokładnie w połowie szklanki odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe składniki mieszamy razem i ubijamy do uzyskania sztywnej masy na końcu dodajemy żelatynę po trochu aby się masa nie zważyła.
Do dekoracji:
- granat
- maliny
- jeżyna
- czerwone porzeczki
- jabłka, które skrapiamy cytryna aby nie zrobiły się ciemne.
Biszkopt czekoladowy przecinamy na połowę, z obu biszkoptów ściągamy wierzch aby masa nie odchodziła od biszkoptu.
Na czekoladowy biszkopt kładziemy masę z owocami ja dałam jeżynę, kładziemy waniliowy biszkopt na niego kolejny raz masę, tym razem dałam pokrojone ptasie mleczko na koniec kładziemy czekoladowy biszkopt. A jak udekorować? Wykorzystałam tą samą masę wysmarowałam tort z każdej strony oczywiście wyrównałam i zaczęłam dekorować tort owocami. Jabłka pokroiłam na tak zwane księżyce. Oczywiście dekoracja to pomysł każdego z Nas.
Zachęcam do modyfikowania przepisów tym bardziej, że zawsze lepiej wychodzą.
SMACZNEGO!!!
Wygląda pięknie ;)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie aż szkoda go kroić. Bardzo lubię torty z bitą śmietaną. :)
OdpowiedzUsuńOmnom dziś albo jutro będę go próbować 😍😍
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę i wypróbuję bo wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńSuper 🤩 piękny tort i pewnie też pyszny 🤗🍰
OdpowiedzUsuńAkurat za tortami nie przepadam, ale ten wygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda :D Chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńTort wygląda wspaniale i na pewno jest przepyszny :) Zapisuję przepis i kiedyś z chęcią go wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńTez robię masę śmietana i serek mascarpone :) Najlepsza masa do tortu :) Twój torcik wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu, jakie pyszności! Na pewno była bardzo smaczna :) A do tego, jaka fotogeniczna :))
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBędąc przed uczelnią i patrząc na takie cudo, z chęcią bym wróciła do domu i zrobiła sobie 😍
OdpowiedzUsuńO matko, ale tort! Aż żal go zjeść. To arcydzieło <3
OdpowiedzUsuńMniam, ależ apetycznie to wygląda, poproszę kawałek tego cuda :)
OdpowiedzUsuńale pychotka, mi niestety wypieki nie wychodzą
OdpowiedzUsuńTort wygląda bardzo smacznie, lubię owocowe ciasta. A co do modyfikacji przepisów zawsze to robię i nigdy nic nie wychodzi dwa razy takie samo
OdpowiedzUsuńTort wygląda naprawdę smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować ten przepis
Ten tort wygląda naprawdę pysznie i z tego co widzę, to nie jest aż tak trudny do wykonania! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i obserwuję <3
wygląda pysznie, szkoda że nie umiem piec;DDD
OdpowiedzUsuńO mamuniu, miałam się odchudzać. A tu takie pyszności. Jak możesz! 😛
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła! mniam! wygląda pyszniutko!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę talentu, ja nie potrafię nawet zrobić ciastek z galaretką, bo wyglądają jak kanapki z mortadelą ;)
OdpowiedzUsuńCo za pysznie wyglądający tort. Narobiłaś mi apetytu. : )
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sama żadnego tortu. Chętnie skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuń